Olvasnivaló

 FMH, 2017. június 6. és június 10. :-)

http://feol.hu/szekesfehervar/nyarkoszonto-foglalkozassal-unnepli-10-evet-irma-ringato-1839310

http://feol.hu/hirek/unnepi-ringato-hangulat-szekesfehervaron-irmaval-1840747

19073130_1570565336349302_1304507549_o 19074896_1570565489682620_1208406468_o

 

Fejér Megyei Hírlap, 2016. december 11.

http://feol.hu/szekesfehervar/borsi-kutya-es-az-unnepkorok-1805268

® Koppan Viktor David

Fotó: Koppán Viktor

Fejér Megyei Hírlap, 2015. január 2.

http://feol.hu/baba/enekszoval-a-babakert-fehervaron-is-1745966

 

Fejér Megyei Hírlap, 2015. december 20.

http://feol.hu/hirek/az-unnepi-ringato-bevetele-az-anyaotthon-gyarapitja-1744385

Ringató Karácsonyról, 2015. dec. 20-i FMH cikke

ELINDULT A PIC RINGATÓ SZÉKESFEHÉRVÁRON

Advent van.
A várakozás időszaka…
Hamarosan elérkezik a karácsony, Jézus születésének ünnepe.
Örömteli várakozás ez, viszont látnunk kell, hogy vannak olyan családok, akiknek a “kis Jézusa” hamarabb érkezett a világra, mint annak ideje lett volna, s ők most egy másfajta várakozásban töltik mindennapjaikat…

A székesfehérvári PIC-en is vannak kicsinyke babák, s aggódó szülők, akik, ha tehetik, simogatják, becézgetik, biztatják gyermeküket, s reménykednek abban, hogy mihamarabb hazatérhetnek az otthonukba.

Ebben az időszakban érkezhettem meg a Fejér Megyei Szent György Kórház épületébe december 11-én délután, hogy először találkozzam a koraszülött osztályon lévő babákkal, a szüleikkel, s nem utolsó sorban az ott dolgozókkal, hogy megszülessen az első PIC Ringató foglalkozás, amit már számtalanszor átéltem Budapesten a Bókay utcai Klinikán.

Hálás vagyok hogy szülővárosom fogadott, hogy nyitott volt erre, s nagy szeretettel segítettek első érkezésemkor…
A doktornő, akivel először találkoztam, bemutatott a nővéreknek, s biztosított arról, hogy ha valamiben bizonytalan vagyok, bátran kérhetek tőlük segítséget. A védőnő, aki a segítségemre volt első perctől, csak azért jött be szabad idejében, hogy ott legyen az első lépéseknél, hogy segítse a találkozást…hiszen már említette az Édesanyáknak, hogy érkezem, így többen vártak is már.

A kicsi ikerlányok anyukája érkezett először, s egy kis beszélgetés után máris zeneszóval köszöntöttük őket, miközben anya felváltva simogatta az inkubátorokban fekvő kicsiket.
Máshol is vártak rám… egy kisfiú anyukája örömmel fogadta a karácsonyt idéző énekeket, s könnyes szemmel mondogatta: mosolyog, mosolyog a gyermeke.
Pár méterrel arrébb egy édesapa “ölelte át” szemével a kicsinyét. Azt mondta, minden vágya, hogy a karjába vegye őt, de elővigyázatosságból inkább kivárja, amíg megerősödik a kisfia. Beszélgettünk pár szót, horgászásról, és arról, hogy mennyire szeretnék már, ha hazamehetnének első gyermekükkel, majd énekeltünk a kicsinek ismerős, és kevésbé ismerős énekeket.
Megbeszéltük, hogy még pár hétig itt lesznek, s biztos hogy találkozom még a kicsi anyukájával is…
Egy fehérvári édesanya ült aggódó tekintettel a kisfia mellett, s altatókat dúdolgatott neki. A közös éneklésre bejöhetett az édesapa is, s azt a néhány percet, amíg szóltak az énekek, együtt töltötte a család. Gyönyörű volt látni és érezni a törődést, a nehéz helyzetben való egymásba kapaszkodást, a biztatást és megtartó erőt a könnyeit törölgető férfiban. S szép volt látni, ahogy a zene utat talált az anyához is, akiben oldódott a nehéz érzés, s kicsit énekelgetett is. Ott voltak, hármasban. Egy új család…épp most formálódik…, s én tanúja lehettem a pillanatnak…

Köszönöm mindenkinek, aki velem gondolt! Köszönöm az orvosoknak, a nővéreknek és a védőnőknek…
S a PIC Ringató hőseinek, a babáknak és a szüleiknek a nyitottságot, az éneklést, a megható pillanatokat…

Igazi várakozás ez…jövő pénteken ismét találkozunk….

Horváth Irma
2016. december 11.

 

Fejér Megyei Hírlap, 2015. november 22.

http://feol.hu/eletmod/az-enekszo-erejevel-a-kisbabakert-1739678

Cikk a Bókay Klinikáról1Cikk a Bókay Klinikáról2

Fejér Megyei Hírlap, 2015. november 17.

FMH cikk, nov. 17.

Fejér Megyei Hírlap, 2015. január 11.

img-111190710-0001

http://feol.hu/hetvege/gyogyitani-es-oromet-adni-1671407

Ringatósok írásaiból…

 

“Mackóringató

 

Első kisfiammal nem jártunk Ringatóra babakorában. Pedig csak át kellett volna menni az utca túloldalára a művelődési házba, mégis, kezdő anyukaként inkább csak aggodalmaskodtam: mi lesz, ha álmos lesz, éhes lesz, sírni fog? Majd ha picit nagyobb lesz, majd, majd, majd… Sajnos nem találkoztam senkivel, aki elmondja: a Ringatón nem sírnak a babák…! És a majdból soha lett…

Aztán megszületett pici fiam, akivel szerencsére bátrabb voltam, és három hónapos kora óta járunk rendszeresen Ringatóra. Imádja! A nyári szünetben, gondoltam, elcsábítom a Nagyot is, bár már négy éves, de hátha tetszik neki. Tudni kell Marciról, hogy visszahúzódó, de nagyon érzelemgazdag kisfiú. Az első alkalommal csak bújt az elmaradhatatlan mackójával, de figyelt, és otthon rajtakaptam, hogy dudorássza a sárkányparipát. A második Ringatóján már énekelt, de a böködős-csikizős mutatványokat nem hagyta (egy négyévest, kérem, már megpuszilni se lehet csak úgy!). Aztán, amikor harmadszorra mentünk, Marci kezdte babusgatni a mackóját, úgy, ahogy én a Picit! Ringatta, lovacskáztatta, közben kacagott hangosan!

Otthon azóta többször hív, hogy ringassuk el a mackót. Összebújunk, éneklünk, és közben még egy-két puszit is enged az anyának…

Ági”

 

Székesfehérvár, 2014. 10. 03.

—-

Réka ringatója

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kedves Irma néni!
Én nagyon szeretek a Ringatóra járni, már az első alkalomtól kezdve (kb 5 hónapos korom óta). Azóta Anya szerencsére sok új dalt tud (nem folyton ugyanazt a pár – már kicsit uncsi – éneket dúdolgatja), de a kis mondókákat is nagyon szeretem. Itthon végre előkerült a gitárja, és a szintetizátora is, mindkettőt ki is próbálhattam azóta. Anya megvette a Ringató könyveket is, amiknek a CD-it szoktuk itthon hallgatni. Tudod, ha a Maminál meg a Papinál vagyunk Fehérváron, akkor ott megyünk el a Ringatóidra, ha meg itthon Budaörsön, akkor meg a Gazdagrétire. Amit nagyon szeretek, ha jó közel ülünk Hozzád, mert akkor jól hallom és látom a gitárodat, vagy amin éppen játszol. És azt is szeretem, hogy mindig olyan sok gyerekkel találkozom ilyenkor. Ezen a héten például a Lilla jött oda hozzánk, és ült mellém Anya ölébe, amíg az anyukája, Alíz, a kisöcsire, Hubára vigyázott. Nagyon mókás volt, ketten paciztunk Anya lábán :) A múltkor pedig Gazdagréten Csenge engedte meg, hogy ráülhessek a kismotorjára. Nagyon szuper volt, és Anya megígérte hogy én is kapok majd olyat ha nagyobb leszek! :)

 

Most már megyek aludni, meg fáj a fogam is, ami lehet hamarosan kibújik, de remélem a Gyereknapra elmegyünk mi is.

Szia!

Lona baba

(Bakai Lona Zsófia, 9 hónapos)

Kedves Irma!

 

Kornélia vagyok, Julcsi lányommal és Péter fiammal jártunk hozzád éveken keresztül elringatni magunkat. :-)

Olyan régen találkoztunk, munka miatt nem tudtunk járni már ebben az évben…elég hirtelen történt minden….és most Péter is óvodába fog menni szeptembertől.

Julcsi ki is fakadt, hogy nem is jó nagynak lenni, nem lehet ringatóra járni, meg védőnőhöz sem lassan…..:)

Augusztus utolsó hetében pont mindannyian itthon leszünk, azt terveztük, hogy elmegyünk Ringatóra, elköszönünk….bízom benne, hogy még találkozunk, de a hetenkénti szerdának most egy időre vége szakad, hivatalosan is….szóval a lényeg, hogy nem csak elköszönni, hanem köszönetet mondani szerettünk volna. Julcsiék is nagyon készültek. Sajnálom, hogy elmarad.

Nem tudom, mikor fogunk eljutni, de mindent megteszünk, hogy beköszönhessünk valamikor.

Addig is írásban: Nagyon-nagyon köszönjük Neked a sok dalt, a zenét, a sok csodát, amivel megajándékoztál, amire megtanítottál!:)

Oszd tovább még sokáig ezeket a kincseket, jó egészséget és sok erőt, örömet hozzá és benne!

 

A viszlátig!:)

Kornélia

(az Erdei gyerekek anyukája)

 

Kedves Irma!

 

 

Bármilyen keserű is legyen a hangulat, a másfél éves Csinszkát mindig mosolyra fakasztja a ringatón tanult Borsót főztem, jól meg sóztam, meg is paprikáztam, bá-bele-bá-bele-bumm!

Bögdösöm, simizem közben, és a végén már ő maga is huppan egyet a bummnál. Szóval, hiába volt könnyes a szeme, vagy álmos, feszült valamiért, a jól ismert mondóka mindig kacagásra készteti.

De így van ez a Sárkányparipán vágtattam című dallal is, amit a térdemen lovagolva hallgat végig. S a másik nagy előnye a Ringatós napoknak, hogy olyankor még a szokásosnál is nagyobbat alszik utána… Szeretjük mindketten, boldogan üljük, hallgatjuk végig azt a szuper fél órát. Tehát köszönjük!

 

Sok szeretettel:

Kalmár Csinszka és anyukája, Rita

2014. május 21.

 

HÍREK A RINGATÓ HÁZA TÁJÁRÓL:

 

Ringató a PIC-ben

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a júniusi Baba Patikában megjelent cikket.
Kolléganőink, Hazay Tímea, Hazay Annamária és Venczel Mónika önkéntesként járnak

hetente négyszer a SOTE Bókai utcai 1. sz. Gyermekgyógyászati Klinika PIC osztályára. (PIC – Perinatális Intenzív Centrum – újszülött intenzív osztály). Hogy ott milyen speciális Ringatót tartanak, a cikkből kiderül. Köszönöm, ha elolvassátok!

Szintén ezzel a témával találkozhattok a Kossuth Rádió Vendég a háznál c. műsorában június 16-án 11:30-tól. Keresztes Ilona beszélget a PIC Ringatóról Hazay Annamáriával és Hazay Tímeával.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=880632441950432&set=a.880632411950435.1073741883.191391647541185&type=1&theater

Sándor Ildikó (néprajzkutató, Hagyományok Háza) szavai:
„Az aktív, cselekvő zenélés és különösen az éneklés a Kodály módszer zsenialitása. Megfogalmazta, hogy ez sokkal többet tesz, mint „zenélővé” neveli az embert! A teljes gyermeki személyiségre hat, éppen például a transzfer hatás okán. Mondhatom azt is, hogy egy válságidőszakban nagyon olcsón alkalmazható pedagógiai eszköz – talán ez sem mellékes – se digitális táblára, se kacsalábon forgásra nincsen szükség ahhoz, hogy működjön. A Ringató módszer egészen példaértékű ilyen tekintetben is.”

Hulej Emese, a Nők Lapja munkatársa, keresett meg decemberben a Ringató programvezetőjét, Gállné Gróh Ilonát, hogy beszéljenek a zenei nevelésről, a zenehallgatásról. Karácsony előtt jelent meg az írás a lapban. Szeretettel ajánlom!

http://ringato.hu/userfiles/nok_lapja_2011_12.jpg

Személyiség- és képességfejlesztő hatású a zenei nevelés

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=23893

Képmás Családmagazin áprilisi számában jelent meg Klementisz Réka kedves-szép írása a Ringatóról.

A linkekre kattintva elolvasható az írás:

http://ringato.hu/userfiles/image/0_minden_fajl/2010_aprilis_kepmas_csaladmagazin.jpg

http://ringato.hu/userfiles/2010_aprilis_kepmas_csaladmagazin_2old.jpg

Lélekajtó-nyitogató címmel írt Klementisz Réka a Ringatóról a Magyar Nemzet  2011. február 20-án megjelent számában:

http://ringato.hu/userfiles/image/0_minden_fajl/magyarnemzet2.jpg

Mindennapi Pszichológia II. évfolyamának első számában olvasható az alábbi cikk:

http://ringato.hu/userfiles/image/0_minden_fajl/ringato_mindennapi_psz.jpg

Babamagazin 2008. májusi számában jelent meg Tóth Gabriella cikke a Ringatóról:

http://www.ringato.hu/press/babamagazin_0805.jpg